Hawa yang dengar ni cepat2 cakap, "Ok!" Char Kuew Tiaw tueeee...... sedapnya kalau topup telur mata kat atas tu....perghhhhh!!!
Malamni bukan hawa yang masak, mak hawa pun xmasak juga. Akak hawa sorang je yang pandai buat Char kuew Tiaw. Itu pun guna kicap khas yang dibeli. Hawa boleh je buat, tapi nanti tak puaskan hati orang pulak. Biarla akak je yang masak.... & tugas hawa tolong apa yang patut. Contohnya sediakan kerang.
Tadi ayah hawa dah belikan kerang, tak ada yang jual isi....yang ada pun sekali dengan kulit.
Mak hawa suruh hawa yang bersihkan kerang tu....Ish! hawa mana pandai nak cuci kerang ni....nantikan tak bersih.. berlumpur lagi. Then mak hawa bagi tips....
"Kalau nak cepat bersihkan kerang tu ambik pelepah pisang, lepastu potong. Gaulkan dengan kerang tu sampai bersih dan putih."
Owh... macamtu rupanya. Senang jerkk..!
Hawa ambik pelepah pisang & mak hawa yang potong...tengokla Hasilnya!
Hawa ada juga cari tips2 lain... mana tau korang tinggal di bandar ke..atau korang tak tanam pokok pisang ke...
Ok, kat bawah ni...hawa kongsikan tips yang lain.
Tips 1 : Gantikan pelepah pisang dengan hampas kelapa.
Tips 2 : Gantikan pelepah pisang dengan serai. Ketuk serai bagi pecah... dan gaulkan. rendam dengan air beberapa minit dan bilas.
Tips 3 : Gantikan pelepah pisang dengan daun ubi kayu.
(sumber : Petua Tradisional)
Tips 4 : Hilangkan lumpur pada kerang (majalah saji)
"Masukkan kerang dalam besen yang berisi air dan ramas dengan surat khabar. Ramas 5 ~ 10 minit"
Bonus!!!
Tips untuk hilangkan hanyir kerang!
Bau Kerang di panggil bau hanyir ke? baru tau...
Blog Bukan Sekadar Resepi ada kongsikan tips untuk hilangkan bau hanyir kerang...
Cara2nya :
Masukkan beberapa keping asam keping ke dalam bekas kerang, tambah sedikit air dan gaulkan.
Kalau korang nak gaul bersama tips diatas pun boleh atau korang boleh je guna berus sabut.
Ok, sekian u alllllsss...... Kalau ada tips yang menarik boleh share ye...!
No comments:
Post a Comment