Saturday 6 September 2014

Kenali 6 jenis keju yang popular di Malaysia

Bulan lepas hawa ada tengok rancangan masakan di Astro. Hawa rasa tertarik sangat2 dengan cara pembuatan keju Mozarela. Masa dalam proses pembuatan keju tu, pengacara rancangan tu ambil sikit keju yang baru tu & makan. Wah! macam best je. Hawa takde kesempatan lagi nak rasa keju Mozarela. Harga keju ni mahalla. Hawa nak rasa sikit je & tak berbaloi nak beli banyak.

Ok2... mari kita tengok jenis-jenis keju popular di Malaysia. Di antaranya adalah :



1) Keju Cheddar
Dibuat dari susu lembu dan berasal dari wilayah Somerset, England.

  • Jenis : Keju susu separuh keras dan rasanya masin.
  • Tekstur : Keras dan tidak mudah cair bila dibakar pada suhu yang tinggi.
  • Warna : Kuning pudar
  • Kegunaan : Untuk hiasan atas roti, kek piza atau biskut.



2) Krim keju
Dibuat dari gabungan krim dan susu lembu. Bermula di wilayah Chester, New York, Amerika Syarikat.
  • Jenis : Lemak yang tinggi, sedikit masam, mengandungi asid lastik dan perlu dimakan segar.
  • Tekstur : Halus, lembut, berkrim dan beraroma.
  • Warna : Putih kekuningan
  • Kegunaan : Untuk semua jenis kek, biskut, tart dan aneka pencuci mulut.


3) Keju Ricotta
Diperbuat dari susu lembu. Negara asal adalah Itali.
  • Jenis : Rasa ringan berkrim, lemak masin, dan jangka hayat yang pendek.
  • Tekstur : Lembut, rapuh, berkrim dan mempunyai kandungan air yang tinggi.
  • Warna : Putih
  • Kegunaan : sesuai untuk semua jenis pasta. Contoh, lasagna dan spageti.




4) Keju Mascarpone
Dibuat dari susu lembu dan berasal dari wilayah Lombardy, Itali
  • Jenis : Krim keju bermutu tinggi, lembut, halus dan mempunyai kandungan lemak yang tinggi.
  • Tekstur : Berkrim dan licin
  • Warna : Putih dan kuning
  • Kegunaan : untuk membuat ramuan kek, salad, buah-buahan, dan pencuci mulut.


5) Keju Parmesan
Juga dipanggil sebagai Parmiggiano. Berasal dari wilayah Provinces of Parma, Itali.
  • Jenis : Keju susu berperisa jenis keras dan mempunyai aroma yang tajam.
  • Tekstur : Biasanya diparut menjadi serbuk halus dan mudah hancur
  • Warna : Putih krim atau kuning krim
  • Sesuai : Hiasan pizza, sup dan pasta.


6) Keju Mozarela (Mozzarella)
Dibuat dari susu kerbau liar (keju asli). Bermula dari wilayah Compania, Abruzzo, Molise, dan Puglia. Negara asal Itali.
  • Jenis : Separuh lembut dan mudah cair bila dibakar.
  • Tekstur : Kenyal
  • Warna : Putih atau kuning pucat
  • Kegunaan : sesuai untuk hiasan pizza atau roti.

(sumber : Majalah saji Februari 2014, oleh Rosmarlinda Kamarudin, m/s76)

No comments:

Post a Comment